На много места есенната суша попречи на растенията да поникнат, което предопределя по-малки количества от маслодайната култура

За сметка на това се прогнозират по-високи цени

Ваня Велинска

Ще върне ли рапицата славата си на една от най-атрактивните и печеливши култури в земеделието ни? Ще разберем това съвсем скоро, след около месец, когато се очаква да започне жътвата на маслодайната култура. Засега се коментира, че тази година търсенето ѝ в световен мащаб е огромно.

Прогнозите на анализаторите в момента са обнадеждаващи - очакват се високи цени за рапичното семе. Разбира се, това е добра новина за фермерите. Все още обаче е прекалено рано, коментират производителите.

А какво е състоянието на рапицата в страната? Шарено - както често казваме, когато описваме развитието на независимо коя от полските култури.

За съжаление площите с маслодайната култура сериозно намаляха през последните години. Това се дължи на това, че тя изисква доста грижи, за да разгърне потенциала си. Освен това цените през годините бяха доста променливи, което също отказа някои от производителите.

Сериозните стопанства обаче запазиха рапицата в сеитбообората си и продължават да я отглеждат всяка година. Да не забравяме и факта, че тя е първата култура, която носи свежи пари, тъй като се реализира незабавно след жътва.

Сеем рапица от 2001 г., без прекъсване, коментира Пламен Виялишки, зърнопроизводител от Бяла Слатина. Тази година имаме 3 хил. декара. Прилагаме добри практики при отглеждането на всички култури. Да, рапицата си има своите трудности и специфики, но така е и при другите. Когато се целят високи добиви, трябва да се положат добри грижи, за да се постигнат.

Независимо от изненадите, които времето ни поднася, а напоследък те не са малко, трябва да реагираме адекватно, за да развием максимално потенциала на растенията, тъй като сеем качествени семена и очакваме качествено зърно.

За съжаление не само в Северозападна България, но и на много други места в страната, тази година площите с рапица са силно редуцирани.

В района на Враца и Монтана има само няколко стопанства, в които е останала рапица, приблизително около 10 хил. дка, разяснява Младен Цолов. Ще реколтираме посевите, които поникнаха през есента. Това са местата, където падна дъжда, а те се броят на пръсти. Сега състоянието на рапицата в региона е различно - добро, много добро, а на няколко места и отлично.

Сушата през есента се оказа препъникамъка за маслодайната култура

Липсата на влага в почвата създаде проблем за поникването ѝ почти в цялата страна. Само в определени месторастения, където паднаха дъждове, растенията поникнаха. А това бе определящо и за по-нататъшното им развитие. Стигна се дотам, че дори на полета, където имаше частично поникване, площите бяха разорани през пролетта. Това се наложи не само в Северозападна България, но и в Добруджа и Южна България. Като че ли най-малко поражения имаше в Централна Северна България, както и в отделни микрорайони на страната.

Състоянието на рапицата в Шумен, Разград, Варна и региона е сравнително добро, споделя Петър Недков, агроспециалист. Има и лоши, но и много добри полета. Въпреки това смятам, че фермерите в района ще получат по-добри резултати от миналата година.

И тук имаше полета, които се разораха, заради сушата през есента и непоникването на растенията. Тези, които се развиха обаче презимуваха добре и продължиха успешно вегетацията си, като имаше едно добро гарниране на посевите. За разлика от миналата година, когато имаше кратък цъфтеж, тази година цъфтежът беше продължителен, което е добра предпоставка за залагане на по-висок добив.

В момента в повечето райони на страната рапицата е прецъфтяла и е във фаза образуване и наливане на шушулките. Валежите, които падат в момента пък са добре дошли за по-доброто наливане на семената, а оттам и за по-добри крайни резултати на жътва. Не на всички места, разбира се.

Със сигурност ще ожънем по-малко рапица, споделя Ангел Вукадинов. В района на Съединение и Пловдив, маслодайната култура, която остана, се развива сравнително добре. Все пак очакваме по-ниски резултати от миналата година, тъй като сушата доста затрудни развитието дори на поникналите през есента посеви и те не успяха да разгърнат потенциала си. Добре е, че имаше продължителен цъфтеж, а сега рапицата налива шушулки, очакват се валежи, които също ще повлияят на добивите.

Определено в Южна България площите с рапица са намалели драстично, не са повече от 150 хил., коментират производители. А отказът им от културата е именно есенното засушаване, което в последните години доста зачести, а то е сериозен проблем за нея. Защото, ако рапицата не поникне през есента, за нея през пролетта вече е късно

Неслучайно вече има райони в страната, където засушаването в този критичен за културата период, предопределя тя да не се отглежда, разясняват агроспециалисти.

Като цяло ще реколтираме не повече от 1 2000 000 - 1 300 000 декара, коментират от Националната асоциация на зърнопроизводителите. А само да си припомним, че в годините на бум на отглеждане на рапица, сеехме над 3 млн. дка.

Разбира се, земеделието е бизнес и фермерите преценяват какво да отглеждат или не. Все пак пазарите са много променливи и няма никаква сигурност, но рапицата определено показва, че има своите върхове, и заслужава внимание.

Може ли да предвидим добивите? Естествено, но това ще са ориентировъчни прогнози. А и те се очертават доста шарени, според думите на производители и агрономи. Между 300-400 кг/дка са очакванията на фермерите от Северозападна България, според състоянието на посевите. В по-добрите полета, например Разград и региона, се очаква да се жъне и над 400 кг/дка

С около 80% по ниски добиви се прогнозират за Южна България.

Ако миналата година добивите в нашия регион се движеха между 200 и 400 кг/дка, то тази ще са между 200-300 кг/дка, коментира Ангел Вукадинов.

Колкото до цената, рано е да се каже. Спрягат се цени от 680 до 750 лева за тон.

Добрите прогнозни цени, ако станат реалност, ще компенсират малко по-ниските добиви, които се очертават като цяло, става ясно от коментарите от производителите. На жътва обаче ще се изчислява какви ще са плюсовете и минусите от отглеждането на маслодайната култура за сезон 2018/19. Безспорно те ще предопределят и интереса към отглеждането на рапицата през следващия сезон.

В момента на много места в страната рапицата изглужда така
В момента на много места в страната рапицата изглужда така
Очаква се жътвата на рапицата да стартира в края на юни - началото на юли
Очаква се жътвата на рапицата да стартира в края на юни - началото на юли
Тази година рапицата имаше продължителен цъфтеж, а това е отлична предпоставка за залагане на по-добър добив
Тази година рапицата имаше продължителен цъфтеж, а това е отлична предпоставка за залагане на по-добър добив
Петър Недков коментира, че в района на Търговище и Разград има добри рапични полета, от които се очакват сравнително високи добиви Снимки: Ваня Велинска
Петър Недков коментира, че в района на Търговище и Разград има добри рапични полета, от които се очакват сравнително високи добиви Снимки: Ваня Велинска