1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Как да спечелите от производството на рапица

Как да спечелите от производството на рапица

Ще разберете тази седмица в предаването АГРОФОРУМ

Тази седмица акцентът в предаването ще бъде отглеждането на рапица и получаването на високи добиви от тази перспективна маслодайна култура. Но преди това ще ви отведем в Долината на прасковите. С това име е известно сливенското село Гавраилово, което тази година за девети пореден път беше домакин на празника „Златна праскова”. Какви са перспективите пред производителите и има ли бъдеще тази овощна култура разказват Димитър Андреев – кмет на с. Гавраилово и Коста Петров – управител на сдружение „Българска праскова”, гр. Сливен.

Семинари на тема „Европейски практики при отглеждането на рапица” събраха в Добрич и Плевен агрономи и зърнопроизводители. Един от акцентите беше изборът на семена. Специалисти от фирма „Еуралис семена” представиха елитната френска генетика и оповестиха данни, сочещи, че тази година стопаните, които са сели хибридите Центурио, Меркурий, Бети, Алиас и др. са спечелили от маслодайната култура.
 
Освен избора на семена, другият важен момент в технологията на отглеждане на рапица е адекватната растителна защита. Какъв опит можем да черпим от Германия, която има 40-годишни традиции в това производство, и какво не знаят българските зърнопроизводители за атрактивната маслодайна култура, разказва специалният гост на семинарите Андреас Шумахер от БАСФ Германия. Ще разберете още каква е атрактивната оферта, която БАСФ предлага на производителите на рапица у нас.

Наред с качествените семена и добрата растителна защита, земеделската техника има своята решаваща роля в успешната технология за отглеждане на рапица. Кои машини имат най-добра рентабилност при производството на маслодайната култура – отговорите потърси репортерът ни Диана Александрова, която разговаря със Станислав Станчев – мениджър продажби в „Римекс 1-Холдинг”.

За новата сеитбена кампания много зърнопроизводители ще заложат на френската генетика на „Лимагрейн” при пшеницата и ечемика. Решението те взеха след посещение на открити полски дни, по време на които си харесаха нови перспективни сортове.

Видео по темата може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на адрес www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.