Проф. дсн Петко Иванов

В резултат от увеличението на площи с рапица, сеитбооборотът на много места се нарушава, сроковете за редуване се скъсяват и растенията се нападат от много неприятели в различни етапи от развитието им. Положението се усложнява от наличието на други културни и плевелни видове растения с общи неприятели.

Голям рапичен скритохоботник

Това е първият неприятел по рапицата, който се появява през пролетта при температура на въздуха 10-12 градуса, почвена температура над 5-6 градуса в повърхностния 5 см слой. Особено опасен е в райони с късни пролетни слани и при пропускливи бързо просъхващи през пролетта почви. Неприятелят се наблюдава като характерно изкривяване на стъблото във форма на буквата S и появата на пукнатини при късни мразове и силни валежи. След 1-2 седмично хранене възрастните насекоми снасят яйцата по главните стъбла. Ларвите се вгризват във вътрешността на стъблата. На местата на пробождане се създават условия за проникване причинителите на болестите прикореново и стъблено гниене и сухо гниене.

Петнист скритохоботник

Възрастното насекомо се храни 2-3 седмици и снася яйцата си в листните дръжки на растенията. Излюпените ларви първо минират листните дръжки и след това проникват във вътрешността на главното и странични стъбла. Те са в състояние да изядат напълно вътрешността им и да ги оставят напълно кухи. Повредите на растителните тъкани създават условия за навлизане причинителите на фома и ботритис. Борбата с неприятелят се води чрез приложение на контактни и системи инсектициди при достигане икономически праг на вредност (ИПВ).

Шушулков хоботник

Появява се при температура над 13 градуса, а масовия летеж е при около 20 градуса, когато е настъпил масовия цъфтеж. Възрастните насекоми снасят яйцата си в шушулките на растенията. Основната опасност за посевите се състои обаче в това, че през че през отворите, направени от хоботника снасят яйцата си следващ неприятел, именно комарчето по шушулките. Неговите ларви могат да унищожат почти всички зърна на една шушулка.

Рапичен цветояд

Това е най-важният неприятел във всички райони за отглеждане на рапица. Възрастните насекоми при температура около 10 градуса първо прелитат около краищата на блоковете и след повишение на температурата навлиза във вътрешността на посевите.

Хранят се предимно с цветния прашец на рапичните цветове. Преди цъфтежа възрастните насекоми нагризват цветните бутони, повреждайки плодниците. Нападнатите бутони изсъхват и опадат. Особено голяма е опасността при продължително засушаване и спиране растежа на растенията.

Борбата против неприятеля трябва да се води по време на бутонизацията и след достигане на ИПВ. При резистентни популации, трябва да се практикува задължително смяна на инсектициди с различни активни вещества.

Мерките срещу неприятелите се предприемат чрез приложение на контактни и системи инсектициди при достигане ИПВ в съответствие с фазата на развитие и препоръчваните дози.

ИКОНОМИЧЕСКИ ПРАГОВЕ НА ВРЕДНОСТ ПРИ НЕПРИЯТЕЛИ ПО РАПИЦАТА

Голям рапичен скритохоботник
Голям рапичен скритохоботник
Повреда от голям рапичен скритохоботник
Повреда от голям рапичен скритохоботник
Петнист скритохоботник
Петнист скритохоботник
Шушулков хоботник
Шушулков хоботник
Комарче по шушулките
Комарче по шушулките
Ларви на комарчет
Ларви на комарчет
Рапичен цветояд
Рапичен цветояд
Рапичен цветояд
Рапичен цветояд